روایت پیروزی ایران بر اسرائیل در کلام دیگران (۲)

به روایت عطف؛

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، جنگ اخیر بین رژیم صهیونیستی و ایران که از 13 ژوئن 2025 (23 خرداد 1404) آغاز شد و بعد از 12 روز با توقف درگیری‌ها پایان یافت یکی از مهم‌ترین درگیری‌های منطقه‌ای در سال‌های اخیر بود.

رژیم اسرائیل اهداف خود از این جنگ را پایان دادن به برنامه هسته‌‌ای ایران و تغییر نظام حاکم در این کشور تعیین کرده بود با این حال، هیچ‌کدام از این اهداف محقق نشده‌اند.

با وجود این، رژیم صهیونی بعد از اتمام درگیری‌ها تلاش کرده خودش را پیروز جنگ جلوه دهد. بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بین‌المللی اما به این مسئله که روایت اسرائیل تا چه اندازه مخدوش است اشاره کرده‌اند.

 

 حمله به قلب تحقیقات امنیتی-دفاعی رژیم 

روزنامه هاآرتص در گزارشی روز پنجشنبه به بررسی اثرات جنگ 12 روزه ایران بر موسسات مرتبط با تحقیقات دفاعی و امنیتی رژیم صهیونیستی پرداخته است. 

این روزنامه نوشته ایران مراکز علمی مهمی مانند وایزمن، دانشگاه‌های بن‌گوریون، تل‌آویو و تخنیون را مستقیماً در فهرست اهداف خود قرار داده و ضرباتی سنگین به آنها وارد کرده است. 

در این گزارش تصریح شده مراکز مهمی مثل مؤسسه وایزمن، دانشگاه‌های بن‌گورین، تل‌آویو و تخنیون مستقیماً در فهرست اهداف ایران بودند.

طبق گزارش این روزنامه در حملات ایران به موسسه وایزمن به عنوان مهم‌ترین مرکز تحقیقات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی 40 تا 45 آزمایشگاه تخریب شده و حدود 40 ساختمان آسیب دیدند. 

در دانشگاه بن‌گورین که محل اصلی تربیت خلبان‌های نیروی هوایی رژیم صهیونیستی است حدود 30 ساختمان از 60 ساختمان دانشگاه ضربه خوردند.

دانشگاه تل‌آویو که ثمره تحقیقات انجام شده در آن توسعه سیستم‌های پدافند موشکی گنبد آهنین، فلاخن داوود و بقیه سیستم‌های پدافند جنگی رژیم است نیز هدف حملات موشکی ایران قرار گرفتند. 

 هاآرتص همچنین گزارش می‌دهد که صدها دانشجوی دکتری و پژوهشگر پسادکتری خارجی که ستون فقرات تحقیقات نظامی و دفاعی رژیم بودند، با شروع جنگ اسرائیل را ترک کردند. 

هاآرتص نوشته حملات موشکی ایران آینده علمی اسرائیل را به خطر انداخته است، در شرایطی که بعد از جنگ غزه دانشگاه‌های اروپایی هم برای ادامه همکاری با دانشگاه‌های اسرائیلی تحت فشار قرار گرفته‌اند. 

ناکارآمدی زیرساخت‌های دفاعی رژیم

روزنامه هاآرتص علاوه بر این در مقاله دیگری هفته گذشته از آشکار شدن ناکارآمدی زیرساخت‌های دفاعی و پناهگاه‌های اسرائیل به عنوان «شکست حیاتی اسرائیل در جنگ با ایران» یاد کرده است. 

هاآرتص می‌نویسد که در جریان جنگ 12 روزه جبهه داخلی اسرائیل نشان داده که برای جنگ با ایران آماده نبوده است. 

این روزنامه نوشته است: «همانند روزهای پس از فاجعه 7 اکتبر، اگر حمایت جامعه مدنی و کمک‌های متحدان، به‌ویژه ایالات متحده در تأمین موشک‌های رهگیر و عملیات رهگیری نبود، نتایج می‌توانست فاجعه‌بارتر باشد.»

هاآرتص همچنین خاطر نشان می‌کند که تنها یک هفته پس از آغاز جنگ، کابینه نتانیاهو طرحی 100 میلیون شِکِلی (29.5 میلیون دلاری) برای بازسازی پناهگاه‌های عمومی و نصب پناهگاه‌های سیار تصویب کرد اما تردیدهای جدی وجود دارد که این بودجه به موقع تخصیص یابد.»

به نوشته این رسانه، هشدارهای موشکی از طریق اعلان‌های تلفنی رعب و وحشت را در میان ساکنان افزایش دادند.

مصمم و قوی‌تر شدن ایران 

 اندیشکده «کانورسیشن» هم در تحلیلی روز چهارشنبه نوشته حملات اخیر اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هسته‌ای و نظامی ایران که با هدف تضعیف توان استراتژیک تهران و تغییر توازن قدرت منطقه‌ای انجام شد، نه‌تنها به فروپاشی نفوذ ایران منجر نشد، بلکه ممکن است این کشور را «مصمم‌تر و خطرناک‌تر» کرده باشد.

طبق این گزارش، حملات اسرائیل با هدف قرار دادن رادارهای ایران و سپس حملات به تأسیسات غنی‌سازی و مقامات ارشد نظامی و دانشمندان ایرانی آغاز شد.

کانورسیشن نوشته هزینه این حملات برای اسرائیل در دو روز اول حدود 1.45 میلیارد دلار و در هفته اول به 5 میلیارد دلار رسید، که شامل 593 میلیون دلار برای عملیات تهاجمی و 132 میلیون دلار برای دفاع و بسیج نیروها بود.

در مقابل، ایران با شلیک بیش از 1000 پهپاد و 550 موشک بالستیک، از جمله انواع هدایت‌شونده و فراصوت، پاسخ داد. اگرچه اسرائیل مدعی است که درصد بالایی از پهپادها و بسیاری از موشک‌ها رهگیری شدند، اما موشک‌هایی که به هدف اصابت کردند خسارات قابل‌توجهی به زیرساخت‌های تل‌آویو وارد آوردند و بنادر را تعطیل و اقتصاد را متوقف کردند.

به گفته «کانورسیشن»، این حملات نشان داد که دفاع موشکی و اقتصاد اسرائیل برای جنگ طولانی‌مدت چندجبهه‌ای آماده نیست. بر اساس تحلیل «کانورسیشن»، برخلاف انتظار آمریکا و اسرائیل، این حملات نه‌تنها رژیم ایران را تضعیف نکرد، بلکه با تحریک احساسات ملی‌گرایانه، به تحکیم قدرت آن کمک کرد.

همچنین، پارلمان ایران همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تعلیق کرد که به تهران اجازه می‌دهد برنامه هسته‌ای خود را بدون نظارت بین‌المللی گسترش دهد.

«کانورسیشن» تأکید می‌کند که اسرائیل و آمریکا با الگوبرداری نادرست از سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، تصور کردند می‌توانند با سرنگونی رژیم ایران، رهبری همسو با خود را جایگزین کنند. اما ایران با نهادهای قوی‌تر، عمق نظامی بیشتر و هویت مقاومتی خود، از سوریه انعطاف‌پذیرتر است.

این کشور با تعمیق همکاری نظامی با روسیه و چین و تسریع جاه‌طلبی‌های هسته‌ای، به بازسازی شبکه منطقه‌ای خود پرداخته است. این گزارش می‌افزاید که اسرائیل با وجود دستاوردهای نظامی، از نظر سیاسی متزلزل و از نظر اقتصادی تحت فشار است.

به نوشته این اندیشکده، اقتصاد اسرائیل که به بازارهای جهانی وابسته است توانایی تحمل بی‌ثباتی طولانی‌مدت را ندارد. از سوی دیگر، آمریکا به دلیل نگرانی از تشدید تنش منطقه‌ای و بی‌میلی داخلی به جنگ، از مشارکت عمیق‌تر خودداری کرد.

به نقل از «کانورسیشن»، جنگ 2025 صلح به ارمغان نیاورد، بلکه به بازآرایی استراتژیک منجر شد. ایران، با وجود خسارات، یکپارچگی بیشتری یافته و با رفع محدودیت‌های بین‌المللی بر برنامه هسته‌ای خود، برای بقا و شاید رویارویی آماده‌تر شده است. 

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *